Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Malmberg_Talent_Actueel_Nederlands

Op dinsdag 3 november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn al maanden een gesprekonderwerp op de Nederlandse televisie. Maar ook daarvoor was Amerika niet weg te denken uit de Nederlandse media. Hoe komt dit? Waarom hebben we het zo vaak over Amerika?

Complottheorieën

Actueel_Talent_Nederlands_Malmberg

Afgelopen maanden verschijnen steeds vaker berichten rondom complottheorieën in het nieuws: corona door 5G, corona door Bill Gates, de overheid als pedofielennetwerk, de aarde die plat is enzovoorts. Enkele socialemediasites zijn inmiddels actief materiaal over complottheorieën aan het verwijderen. Toch lijkt het aantal aanhangers van complottheorieën in Nederland te groeien. Hoe komt dat?

Mondkapjes op middelbare scholen

Talent_Actueel_Malmberg

Middelbare scholieren en hun docenten wordt dringend geadviseerd om op school een mondkapje te dragen in de gangen en tijdens pauzes.

Drones

Malmberg_Actueel_Talent

Veel mensen hebben thuis een drone, ooit aangeschaft voor de lol. Dit zijn tamelijk eenvoudige drones, maar experts zijn intussen doorgegaan met het ontwikkelen van en experimenteren met meer geavanceerde drones, waardoor diverse toepassingen voor onze maatschappij getest kunnen worden. Wat is er allemaal mogelijk in de toekomst?

Boekenweek voor jongeren

Actueel_Talent_Nederlands_Malmberg

Afgelopen week was de Boekenweek voor jongeren, een week waarin het boek voor jongeren van vijftien tot achttien jaar centraal staat. Elk jaar organiseert de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in die week vele landelijke activiteiten, allemaal om bij jongeren het lezen onder de aandacht te brengen.

Wit privilege

Nederlands_Actueel_Malmberg

Sinds de Amerikaan George Floyd door politiegeweld om het leven kwam, zijn er over de hele wereld demonstraties tegen racisme. Ook in Nederland wordt er gedemonstreerd tegen structureel racisme en wit privilege.

Eeuwenoude encyclopedie voor kinderen

Actueel_Malmberg_Nederlands

Op een beurs voor oude boeken is onlangs een eeuwenoude encyclopedie voor kinderen teruggevonden. Het boek is zo’n tweehonderd jaar oud en heet ‘Nieuw printenboek voor kinderen’. Waarom is dit zo bijzonder?

De invloed van Bill Gates in coronatijd

Nederlands_Actueel_Malmberg

De naam van Bill Gates, een van de rijkste mannen ter wereld, hoor je sinds het begin van de coronatijd weer veel vaker dan daarvoor. Hoe komt dat? Daarover doen heel verschillende theorieën de ronde.

YouTube-kanaal Jelle’s Marble Runs

Nederlands_Actueel_Malmberg

De Amerikaanse tv-show Tonight With John Oliver heeft zich plots opgeworpen als sponsor van een bijzonder Nederlands initiatief van de twee broers Jelle en Dion Bakker. Zij beheren gezamenlijk het YouTube-kanaal Jelle’s Marble Runs.

De sportscholen blijven dicht

Actueel_Nederlands_Malmberg

De coronamaatregelen worden steeds meer versoepeld: de scholen gaan weer open, de pretparken draaien weer en de horeca mag weer gasten ontvangen. Maar de sportscholen mogen pas vanaf 1 september open en daar zijn de sportschoolhouders het niet mee eens.