De mogelijkheden van digitaal toetsen

We krijgen veel vragen over digitaal toetsen. Toetsing stelt scholen op dit moment voor grote uitdagingen. Mondelinge toetsen op afstand zijn goed te realiseren via bijvoorbeeld Teams, Skype of Google Meet. Maar hoe realiseer je digitaal toetsen op afstand? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van Quayntoetsen en geven we je in een aanvullende context meerdere mogelijkheden.

Nieuw: Quayntoetsen staan voor je klaar

Voor veel methodes zijn de eindtoetsen al in een Quayn variant in het docentenmateriaal beschikbaar. Tot nog toe moest de docent die zelf in Quayn zetten. Het goede nieuws is dat wij de huidige toetsen gaan uploaden voor je. Je ontvangt een speciale code om toegang te krijgen tot de toets.

Wat zijn de voordelen van Quayn?

• Je hebt minder nakijkwerk; het nakijken van de open vragen is efficiënt.
• Voor (bijna) alle Malmbergmethodes zijn methodetoetsen beschikbaar.
• Door de koppeling met Magister, Magister.me en It’s Learning kan iedereen zonder een apart wachtwoord doorklikken naar Quayn. De koppeling met SOM staat voor het najaar op de agenda.
• Je kunt vragen delen met collega’s en andere organisaties.
• Desgewenst kan je zelf eenvoudig vragen maken met veel verschillende interacties (25 itemtypes).

Hoe kom ik bij de digitale toetsen?

In je Quayn-omgeving zie je bij ‘Externe projecten’ een map ‘Malmberg methode toetsen’. De eerste keer dat je hierop klikt, vraagt het programma om een code. Dat is de code die je hebt ontvangen via de online leeromgeving en nieuwsbrief. Vul deze code hierin. Vanaf nu beschik je over de Malmberg methode toetsen, direct in Quayn.
Voor meer informatie of vragen kun je terecht op de website van Quayn of bel 0594-501660.

Hoe werkt het?

Jolien Vennink, trainster bij De Rode planeet, laat in onderstaand filmpje zien hoe het werkt.

Stel je vragen in onze webinar

Schrijf je in voor het webinar en stel je vragen!

Veelgestelde vragen

Quayn is een toetsapplicatie van De Rode planeet. Met Quayn kun je eigen itembanken met toetsvragen beheren, selecties arrangeren tot een af te nemen toets of examen, deze laten afnemen door kandidaten en na afloop alle analyses erbij bekijken. Quayn biedt erg veel mogelijkheden. Voor uitleg en ondersteuning kun je kijken op de website. Wil je meer weten hoe dat voor jouw school kan werken, stuur een e-mail naar info@drp.nl.

Ja, je moet op school beschikken over een licentie voor Quayn.

Ongeveer 45% van de middelbare scholen beschikt volgens onze gegevens over een Quayn applicatie op school. Vraag ernaar bij je ict coordinator.

Ja dat kan zeker. Je kunt nu een pilotlicentie aanvragen bij De Rode Planeet voor €0,50 per leerling tot einde schooljaar. Op de site van De Rode Planeet vind je meer informatie.

 

Quayn-licentievormen

Eigenschappen voor alle Quayn licentievormen

 

Quayn-functionaliteiten: Quayn Editor, Quayn Webplayer, Quayn-itembanken optie, arrangeren, afnemen en analyseren

Quota: onbeperkt Quayn-gebruik | fair use policy

Magister 6: gratis koppeling mogelijk

Licentievorm

Quayn-pilot

Quayn-basic

Quayn-suite

Quayn-content

Licentieperiode

4 maanden

12 maanden

12 maanden

12 maanden

Extra functionaliteiten

Gelijk aan Quayn-suite

Geen

+ ReadSpeaker

+ QuaynSupport, met de QuaynBrowser

+ ReadSpeaker

+ QuaynSupport, met de QuaynBrowser

+ CONTENT-pakket

Kosten per gebruiker

€ 0,50 per gebruiker

€ 3,50 per gebruiker

€ 5,00 per gebruiker

€ 10,00 per gebruiker

·       Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw, tenzij anders aangegeven.

·       Licentieprijs wordt bepaald op basis van het aantal Quayn-gebruikers.

·       Jaarlicenties worden automatisch verlengd, tenzij de licentie is opgezegd.

 

Neem voor meer informatie contact op via info@drp.nl

Jolien Vennink, trainster bij De Rode planeet, laat in dit filmpje zien hoe het werkt of lees de handleiding.

Voor bijna alle methodes van Malmberg zijn er Quayn toetsen:

Talen:

 • All Right (excl. MAX leerjaar 2 en vmbo bb)
 • Of Course (excl. MAX leerjaar 5 en 6)
 • Na Klar (excl. MAX vmbo bb leerjaar 4, hv bb leerjaar 5 en 6)
 • D’Accord
 • Talent niet beschikbaar

Beta

 • Biologie voor jou (excl. Leerjaar 2 MAX)
 • Nova nask/nask1/natuurkunde (excl. Nova natuurkunde hv bovenbouw)
 • Nova nask2/scheikunde (excl. Nova scheikunde hv bovenbouw)
 • Biologie verzorging voor jou

Mens en maatschappij

 • De wereld van
 • Humboldt (alleen in Wintoets beschikbaar)
 • Economisch bekeken vmbo B, vmbo-K (niet voor GT en 2 TH)
 • Praktische Economie (onderbouw niet)
 • Memo niet beschikbaar
 • Dilemma niet beschikbaar.

Vanaf schooljaar 2020-2021 komen eventuele nieuwe toetsen ook als Quayntoets beschikbaar.

Dat kan je instellen. Per leerling als je dat wilt. Per leerling is wel veel meer werk dan per klas.

Aan een bestaande Malmbergtoets met code kan je dit schooljaar nog geen vragen toevoegen. Dit is een functionaliteit die De Rode planeet nu aan het ontwikkelen is en in de zomervakantie verwacht te releasen. Wil je nu al zelf vragen toevoegen dan kun je zelf de toets met Quayn format uit je docentenmateriaal halen en uploaden.

Nee, tenzij via MS Teams of Zoom of een andere applicatie het scherm gedeeld wordt.

Dat kan alleen als de toets wordt afgenomen in de QuaynBrowser. Maar bij ‘toetsen op afstand’ is er geen garantie dat de leerling de QuaynBrowser gebruikt.

Wanneer een toets gemaakt is, kan de docent de resultaten terugzien. Wanneer het nodig is, kan het aantal punten van een vraag aangepast worden of de cesuur. Ook is het mogelijk om dit voor de leerlingen op te zetten. Dan kunnen ze de eigen resultaten inzien.

Er kan op verschillende manieren feedback gegeven worden. Bij het maken van de vragen kan er per antwoord feedback ingevuld worden wat de leerling tijdens het maken van de toets te zien krijgt. Ook kan er gekozen worden om bij het nakijken feedback in te vullen voor de leerling.

Gebruikerssynchronisatie en makkelijk inplannen en openen van de toetsen. Er wordt gewerkt aan de cijferkoppeling.

Deze code vind je in een link in de nieuwsbrief van april en je kunt de link opvragen bij onze helpdesk.vo@malmberg.nl. Vanaf schooljaar 2020-2021 vind je de code ook in het docentenmateriaal.

Als je de nieuwsbrief met link niet hebt ontvangen kun je de code opvragen via helpdesk.vo@malmberg.nl.

Ja er is een koppeling met Readspeaker.

Quayn is gekoppeld met Magister en Magister.me en met It’s Learning. De koppeling met SOM staat voor het najaar op de agenda.

Dat zijn eindtoetsen die horen bij de methodes van Malmberg. Je kunt ook je eigen itembanken maken. Ook kun je gebruik maken van toetsontzorging. Kijk voor meer info op: https://www.drp.nl/Producten/Toetsitembanken/Tests4Quayn–ontzorging.html

De komende dagen/weken worden er toetsen aan de Malmberg projectmap toegevoegd. Ook in het nieuwe schooljaar zullen er nieuwe toetsen worden toegevoegd. Echter niet voor alle vakken zijn er Quayntoetsen beschikbaar. Vraag na bij onze Helpdesk of er ook voor jou vak en editie toetsen beschikbaar zijn.

Deze vind je in de tab docentenmateriaal. Je kunt de toets downloaden en dan weer uploaden in Quayn. Is er een probleem in uploaden? Dan kun je mailen naar info@drp.nl of bellen met de klantenservice: t. (0594) 501660

Om externe projecten te zien is het noodzakelijk dat de beheerder heeft aangegeven bij de instellingen dat het Quayndomein opstaat voor het ontvangen van gedeelde mappen. Dat kan de beheerder aangeven in: Beheer – Instellingen – Delen. Toon projecten die door anderen gedeeld zijn moet dan ‘aan’ staan.

Dat is zeker mogelijk. Je kan zelfs per leerling een planning maken. Maar om onnodig werk te voorkomen, is het handig groepen te maken met de dyslectische leerlingen etc om zo groepsgewijs de planning te maken. Zelf groepen maken kan alleen als de omgeving niet gekoppeld is aan Magister of ItsLearning.

Voor inhoudelijke vragen over de methodes en de eindtoetsen kun je bij Malmberg terecht via helpdesk.vo@malmberg of telefoonnummer (073) 6288766. Voor technische vragen over de applicatie kun je terecht bij De Rode planeet via info@drp.nl en telefoonnummer (0594) 501660.

Aanvullende context

Summatief toetsen op afstand; welke mogelijkheden zijn er?

De traditionele toets digitaal afnemen

Toetsen met open en gesloten vragen kun je digitaal afnemen, als je school beschikt over een digitaal toetsplatform. Quayn is hier een voorbeeld van en Quayn is beschikbaar in een koppeling met Magister.

Hoe toets je zo veilig mogelijk?

Zonder surveillance in het lokaal moet je extra aandacht aan de veiligheid besteden. Quayn beschikt over een veilige-afname-browser, genaamd de QuaynBrowser, maar het is helaas geen geschikte browser om bij de leerlingen thuis de toetsen af te nemen.

De QuaynBrowser draait op windows-devices en moet op ieder device geïnstalleerd worden. Eenmaal opgestart sluit de browser automatisch alle openstaande programma’s en tabbladen op het device. De leerling kan dan alleen nog maar bij de url die is toegestaan om de toets te maken en dat is https://<schoolnaam>.quayn.eu. Maar Quayn verbiedt de leerling niet om een andere browser te gebruiken. Zonder surveillant is er dus geen garantie dat de QuaynBrowser gebruikt wordt. Het installeren van de QuaynBrowser op het device van de leerling voor thuisonderwijs heeft dus helaas geen meerwaarde.

Maar er zijn wel andere mogelijkheden in Quayn om zo veilig mogelijk te toetsen.

 1. Zo kun je in Quayn de vragen van een toets in willekeurige volgorde laten afspelen.
 2. Bij multiple choice toetsen kun je ook de antwoordalternatieven husselen.
 3. Het is bovendien mogelijk om per vraag een tijdslot in te stellen. Hierdoor maak je het voor leerlingen lastig om de tijd te nemen om de antwoorden op te zoeken of de antwoorden aan anderen te vragen. Na meerdere afnames doet Quayn zelf een voorstel hoe lang dit tijdslot zou moeten zijn.
 4. Als je over veel digitale vragen beschikt, kun je Quayn ook vragen een random selectie te nemen van deze vragen voor iedere leerling, desgewenst op metadata, zoals bijvoorbeeld een leerdoel. Hierdoor maak je het voor leerlingen lastig om met elkaar te communiceren over de toetsvragen.

Toetsontzorging

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het opbouwen van een grote eigen digitale vragenbank vaak wel tijd vergt. Tijd die je waarschijnlijk het liefst steekt in het ondersteunen van het leerproces van uw leerlingen. Quayn biedt de dienst ‘Toetsontzorging’ aan. Zij kunnen je toetsen en toetsvragen voor je in je Quayn-domein plaatsen.

Alternatief digitaal toetssyteem

Toetsen en het JIJ! Leerlingvolgsysteem van Bureau ICE
Het is mogelijk om de toetsen in het JIJ! Leerlingvolgsysteem vanuit huis te laten maken. Het kan helpen bij het volgen van waar je leerlingen staan. Zou je toetsen willen afnemen om te zien waar je leerlingen staan of wil je een specifieke JIJ!-toets inzetten als schoolexamen?
Leer meer over toetsen op afstand:  Toetsen op afstand en JIJ! Toets als schoolexamen.

Proctoring, nog veiliger

Om helemaal zeker te zijn dat de leerling geen gebruik maakt van niet toegestane middelen, zijn er systemen op de markt waarmee je het gedrag van leerlingen tijdens het maken van een digitale toets kunt monitoren. Deze ‘proctoring’-systemen nemen de camera en de microfoon van het device van de leerling over. Dit is vaak een prijzig verhaal. Als alternatief kun je tijdens een toets, via Teams of een vergelijkbaar programma, aan de leerling vragen de camera aan te laten staan. Dan kun je op afstand monitoren of de leerling alleen naar het scherm zit te kijken of ook nog andere dingen doet.

Alternatieven voor de traditionele toets

De mondelinge toets

Bij de moderne vreemde talen wordt de mondelinge toets al vaak toegepast, bijvoorbeeld in Woots of bureau ICE. Het kan ook een effectief instrument zijn om bij de andere vakken te gebruiken. Het kost meer tijd voor de docent, maar wellicht kunnen PTA-toetsen op deze manier veilig doorgaan.

De videotoets

De hierboven genoemde mondelinge toets kan ook als video worden ingeleverd, zeker als de toets binnen een specifieke tijd wordt gegeven: Je geeft de opdracht op een bepaald moment en verwacht dat de video’s een uur later bij je worden ingeleverd. De leerling moet natuurlijk handig zijn met zijn camera.

Een langere schrijfopdracht

Vragen die een beroep doen op strategieën zoals een betoog schrijven of een afweging maken kunnen zeer onderscheidend zijn. Afkijken of samenwerken heeft vaak geen zin en valt direct op. Het is wel van belang dat je voor de opdracht een specifieke tijd reserveert. Ook deze toets kan natuurlijk als videotoets (opgenomen presentatie) worden ingeleverd.

Praktische Opdracht

In praktische opdrachten staan onderzoeksvaardigheden- en/of ontwerpvaardigheden gekoppeld aan contextrijke inhouden centraal. Dit betekent dat de volgende deelvaardigheden aan de orde komen: onderzoek voorbereiden, informatie verwerven en verwerken, het experiment uitvoeren met toepassing van technische en instrumentele vaardigheden, de verzamelde onderzoeksresultaten verwerken en hieruit conclusies trekken.

Tips:

 • Lees informatie van de VO-raad en bekijk hoe andere scholen hun toetsbeleid voor de korte termijn hebben ingericht.
 • Bepaal met je collega’s hoe je wil gaan toetsen op korte termijn. Kies niet te veel verschillende varianten. Dat maakt het voor leerlingen onduidelijk.
 • Focus op toepassing en inzichtsvragen. Reproductievragen zijn fraudegevoeliger.
 • Kennisnet geeft tips en richtlijnen voor het toetsen op afstand. Deze zijn te vinden via de website toetsenopafstand.nl. Deze website wordt continu bijgewerkt.
 • Op Edualdo.nl kunnen leraren elkaar online ontmoeten en vragen en antwoorden met elkaar delen. Een aantal pagina’s gaat hierbij specifiek over (digitale) examinering en toetsing.